Ajala Chocolate Pro ni
S velkou radostí zveřejňujeme našeho dalšího partnera, kterým je brněnská čokoládovna a manufaktura Ajala Chocolate.
Parta čokoládových nadšenců z Brna, která už 8 rokem vyrábí čokoládu, na jejíž výrobu používá výběrové kakaové boby z různých koutů světa, nepoužívá žádné náhražky, éčka, ztužené tuky ani konzervanty a výsledkem je opravdová čokoláda plná chuti a zdravých látek. Jejího zakladatele Filipa Teplého oslovila možnost podílet se na podpoře a rozvoji největší brněnské porodnice a výrazně pomoci vybudovat bezpečné a přirozené porodnictví s individuální péčí v ČR. Společným jmenovatelem naší spolupráce je především ochota pečovat a vytvářet nové cesty, dělat věci kvalitně, s láskou a respektem.
Výroba Ajala čokolády se blíží postupům používaných v dobách, kdy se čokoláda začínala vyrábět. Kakaové boby se šetrně praží, pomalu melou žulovými kameny, temperují a balí do ručně tištěného papíru Calico s prvorepublikovými vzory, čímž výrobci odkazují na velkou tradici výroby čokolády a cukrovinek v ČR.
Díky spojení našich vizí a cílů vytvořili čokoládu, která může kromě zprostředkování příjemných chutí také pomáhat. Činnost Nadačního fondu Proni výrobce čokolády hodně zaujala a tak vznikl nápad čokoládou jejich záměr podpořit.
Výsledkem je potom jedinečná čokoláda, která se od ostatních výrobců liší nejen v chuti, složení, ale také ve výrobním procesu. Manufaktura zastává názor, že chuť řemeslně vyráběné čokolády je přímo závislá na kvalitě surovin. Jiní výrobci průmyslových čokolád kvalitu kakaových bobů neřeší, používají několik chemických a pracovních procesů, které chutě špatných kakaových bobů unifikují a zastřou. Proto jsou průmyslově vyráběné vysokoprocentní čokolády v chuti spíše hořké než ovocné.
Ajala čokolády tedy obsahují jen nezbytné suroviny v té nejčistší podobě, tzn. pouze kakaové boby a sušené třtinové šťávy. Jejich sortiment tvoří i výborné čokolády s příchutěmi jako např. kokosový krém, whisky, květy a pomeranče nebo chilli, do kterých přidávají jen kvalitní suroviny dané příchutě.
Základem pro Ajala čokoládovnu je původ kakaových bobů. Používají jen ekologicky a udržitelně pěstované kakaové boby, které pocházejí z lesních farem, ne z plantáží vzniklých po vykácení pralesů. Snaží se o to, aby výroba a čokoláda jako taková měla přesah, přičemž jedním z těchto přesahů je ekonomická a sociální udržitelnost samotného pěstování.
Ve spolupráci s Nadačním fondem Proni vyvinuli čokoládu s názvem Pro ni. Naším společným záměrem bylo, aby její chuť i textura byla jemná, něžná a zároveň silná. Tak jako žena. Z každé prodané tabulky čokolády Pro ni Nadačnímu fondu Proni věnují podíl.
Výrobci čokolády Ajala vzkazují komunitě Nadačního fondu Proni, aby se měli na světě hezky. Aby se radovali, byli zdraví, měli rádi sebe a své blízké a taky dopřáli svým chuťovým buňkám zážitek z opravdové čokolády.